Işık Festivali- La Fete des Lumieres

      Işık Festivali Fransa’daki -esas adıyla La Fête des Lumières- hayatımda gördüğüm en güzel şeylerden bir tanesiydi. Kıskandırmak için söylemiyorum. Her yıl gelen 4 milyon turistten biriydim sadece. Bu kadar insanı bir araya getiren bir Rio Karnavalı var bir de Octoberfest. Bunları önceden biliyordunuz. Şimdi lügatınıza bir de La Fete des Lumieres katıldı.

      Sadece Liyon’da, 8 Aralık’ı içine alarak gerçekleşen bu festival, Meryem Ana’ya şükranlarını bildirmek amacıyla pencerelerinin önüne mum koyarak başlamış. Eminim sadece mumlar olsa bile harika bir manzara olurdu. Ama artık teknolojinin nimetlerinden yararlanarak dört akşam boyunca insanlara görsel ve duysal şölen yaşatıyorlar. Müziksiz gerçekten bir şeye benzemez o kadar emek.

      Bu fotoğrafları görüyorsunuz ya,

off ne kadar güzelmiş diyorsunuz ya...

Bunları şimdi 10’la 100’le filan çarpın. Çünkü o an anlatılmaz yaşanır.

Müzik, resimlerin birbirini takip ederek oluşturduğu filmler ve o kalabalık, o ortam,

sıcak şarap, kafeler olayı bambaşka bir boyuta taşıyor. Umarım siz de 6-9 Aralık arası olan bu festivale bir gün katılma şansına erişirsiniz ve de beni ziyaret edersiniz.

      Festivalin maskotu Le Prince des Lumieres'i -Işıklar Prensi- pek çok gösteride kullanmışlar.

      Buse'ciğim bu fotoğrafı çekerken sen geldin aklıma:) Bir de sıcak şarap içerken.

      İlk gittiğimiz nokta Çin konseptini taşıyordu. Ağaçların arasından geçerken insan kendini başka bir gezegende gibi hissediyor. Çok mistik bir yer. Biraz kalınca iç sesinizi duymaya başlıyorsunuz. Biraz uzun kalınsa kafayı yemek zor değil gibi görünüyor. İşin içine ortama uygun müzik, kuş sesleri de girince böyle hissetmek bir mecburiyet oluyor.

      Sokakta gezen bu canavarı son anda yakaladık. Bir kaç saniye sonra üzerindeki baterist ve diğer kurbağalar müzik aletlerini toplayıp gidecekler.

      Oldukça uzun bir tünelin başında ve sonunda bulunan ışık çeşmeleri.

Soğuk havada birazcık ısınmak için iyi gelen bu kilometrelerce uzunluğundaki tünelde pek çok değişik gösteri vardı.

      Liyon'un simgelerinden biri olan La Basilique Notre Dame de Fourviere her sene ışıkla boyanıyor. Biz ona kısaca Katedral Discotek diyoruz.
      Şehrin dört bir tarafına yayılmış 70-80 arası ışık gösterisini izlemek pek kolay değil. Hele ki sadece bir akşamınız varsa. Bu 80 gösteriyi 4 parkura ayırmışlar. Şehrin içine arabalar alınmadığı için, ister tabanvayla ister bisiklet kiralayarak gezebiliyorsunuz. Hemen hemen her yerde festival broşürlerini, haritalarını bulmanız mümkün. Zaten yoksa da zencefille gezinip duran turizm bilgi noktalarına başvurabilirsiniz. Biz haritamız olmasına rağmen biraz fazla yol kat ettik (kısaca kaybolduk) ve sadece 10-11 tanesini görebildik. Yine de bize yetti de arttı bile. Bana gelecek seneye kadar bu kadar Işık Festivali yeter.


8 Aralık 2013, Chambery

Yorumlar

  1. Bu kadar olur tam "ah ne güzel o sıcak şarap"derken birden altta kendi adımı görüp dumur oldum canım arkadaşım.kesinlikle orda olmalıyım dedim fotoğrafları görünce.Çok şanslısın;)

    YanıtlaSil
  2. Benim aklım da sürekli sizde, Türkiye'de, arkadaşlarımda, ailemde. Keşke üçüncü bir göz açılsa da bu gördüklerimi doğrudan sizinle paylaşabilsem:) Şimdilik bu gerçekleşmediği için Blog yöntemini kullanıyorum. Öpüyorum seni balım:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Hı hı evet! Hımmm...Devam edin lütfen...hımm..

Popüler Yayınlar