Lyon'da Yapılacaklar, Gezilecekler

Evet Gençlik,


      Bir yeni yılı daha eskittik, yaşlanıyoruz. Yavaş yavaş etkilerini görmeye başlıyoruz. Çocuklanıyoruz, çoluklanıyoruz. Evli olmayanlar "Ne ol'cak benim halim?" diye düşünmeye başlıyor. İşsizlerin hali daha vahim. N'olcak bu memleketin hali ,vahvahlanmalarına daha gelmedim fark ettiyseniz. Gelmeye de niyetim yok zaten; çünkü biz bunların hiçbirini sallamıyoruz, eğlencemize bakıyoruz. Hepinize mutlu yeni bir yıl dilerim. Noel Bayramı' nı kutlayası olanların da Noel'ini kutlarım.

      Biz burada yine tüm hızıyla Noel'imizi kutladık valla. Sınıfta kek, kurabiye getirip, sohbet edip " La Buche" diye bir film izledik. Tam da aile ilişkileri üzerine bir ünite işlemiştik ki, üzerine iyi gitti. Tüm normal ve çarpık aile ilişkileri üzerine olan fransızca terimleri öğrenmiş olduk. Zamanınız varsa izlemenizi çok da tavsiye etmem. Her ne kadar ilişkiler bir oradan, bir buradan çarpık olsa da, bana biraz banal ve eski geldi. Hele seyirciye karşı oturup, eski anılarından falan bahsetmeleri beni benden aldı. Bunun dışında okulumu, arkadaşlarımı seviyorum. Bütün öğretmenlerim beni tanıyor. Tabi bunda bölümün öğrenci birliği saymanı olmamın da faydası olabilir ya da okuldaki tüm aktivitelere balıklama gönüllü olmam da. Evde de işler yolunda. Yine bir Noel'i kayın ailemle birlikte geçirdim. Noel günü -25 Aralık yani- günlük güneşlikti, dün de öyle. Kayın biraderim, Mösyö Tete de Patate güneşin tadını üzerindeki t-shirtüyle çıkarıyordu ki, bugüne bembeyaz bir örtüyle uyandık. Daha doğrusu kayın babamın kar küreme seslerine, köpeğimiz Soso'nun havlamasıyla, diyelim daha doğru olsun. Şu an o kadar güzel yağıyor ki anlatamam. Bu arada dışarıdaki insanlara Allah kolaylık versin. Kayın babamla markete gitmemiz ve dönmemiz maceraydı çünkü. Yokuşlardan inmek, çıkmak, önünde çıkamayan tipler yüzünden yokuşun ortasında kalmak falan paha biçilmezdi; ama neyse ki kayın babam nasıl araba kullanacağını biliyordu. Sağ salim evimize vardık. Yakınlardaki kayak merkezlerine gitmek isteyen insanlarla dolu etraf. Dolu çünkü gidemiyorlar, hahahaha. Yolda kalmış durumdalar. O yüzden otel, motel, okul, mokul ne bulurlarsa kalmak zorundalar.

Böyle bir şey olsa hayır demezlerdi. Ya da benim bir Türk olarak bu anı değerlendirmem ve yolda zincir satıyor olmam gerekirdi. Yazık yazık iyice asimile oluyorum burada:P

            Noelden önce tabi bir de Işık Festivali vardı 5-9 Aralıkta. Geçen senekine kıyasla biraz zayıf buldum atraksiyonları açıkçası.

 Çoğu tekrardı. Sadece farklı yerlere koymuşlar bazılarını. İnsanlar ikinci defa olunca daha az etkilemiş olabileceğini söylüyorlar; ama cidden bir şeyler eksikti. Örneğin önemli bazı noktalarda resmen ambiyans müziği koymayı unutmuşlar. Çoook büyük bir eksik bence. Müzikten kar edelim derken, festivalden zarar etmişler bence. Yine de bir sürü emek, görmeye değer.

Alaaddin'in Lambası

Katedral Diskotek'in adı bu sene Merci Marie idi.

En iyiler yine Place des Terreaux'daydı. Güzel Sanatlar Müzesi'ni konu almışlardı. Degas'nın balerinlerinden biri canlandı ve

 modern dans yapmaya başladı,

 ardından tango geldi. Tek kelimeyle muhteşemdi.

Tete d'Or Parkı da eh, fena değildi.

Sokak sanatçıları da az değil burada! Milleti korkutuyor keçi kafalı:P

      Görüşmeyeli  Lyon'un kültür ve sanat hayatından da istifade ettim, birazcık. Müzeler, müzeler... Muhteşem müzeler var burada. Örneğin Kumaş ve Dekoratif Sanat Müzesi. Fotoğraf çekmek yasak olduğundan ve ben de Türk olduğumdan; Hımm yasak mıı! Alırım bir dal, dedim ve işte sonuç.

Antika dönem kıyafetleri, inanılmaz bir el işçiliği ve inanılmaz ayrıntılar. Konu ile ilgilenenlerin kesinlikle görmesini önerdiğim bir müze. Bu arada flaş kullanmadım tabii ki de Türk'üm, dedimse ayıyım, demedim. Çünkü tarihi eserler flaşın aşırı etkisiyle zarar görebilir haberiniz olsun.

Sahnede kullanılmış opera kostümleri.

Carmen Operası'ndan. Bu versiyonunu görmek isterdim açıkçası.

Eski muhteşem kumaşlar...

Merhabaaa!!!

Möroooboooo!!!

Müzenin bir bölümü de dokuma teknolojisine katkıları bulunmuş olan bir amcamıza ayrılmıştı. Bu oturan amca değil ama.

Çok iyi değil mi?

Harika ipek şallar da satıyorlar. 100€ civarında.

Minyatür Müzesi'nden daha önce bahsetmiştim zaten.

Güzel Sanatlar Müzesi'nden de; ama oradaki geçici sergiyi görmemiş ve de gösterememiştim.

Buyurun size fırsat. Tek kelimeyle şahane. http://www.mba-lyon.fr/mba/sections/fr/expositions-musee/collection-delubac/jacqueline-delubac3488 buradan biraz fikir sahibi olabilirsiniz, isterseniz.

Anladığım kadarıyla taş gibi bir hatun olan Jacqueline Delubac;

600 kıyafetinden sadece bir kaçı
oyunculuk yaparken, bir yandan da sanat koleksiyoneriymiş.
 Rodin, Picasso, Lam, Bacon falan biriktirmiş. Evi düşünsenize, resmen müzede yaşıyorsunuz. Keyfe gel. Ölmeden önce de koleksiyonunu müzeye bağışlamış. Böyle bir davranışta bulunmasa ne adını duyardık ne sanını; ama resmen bağışta bulunarak kendini ölümsüzleştirmiş.

Sergiyi de onun yatak odasına, yemek odasına, salonuna göre konulu yapmışlar.

 Fırsatınız olursa kaçırmayın da, kaçırmayın. 9€ olan bu muhteşem sergiyi kaçırmayın. Kalıcı sergiyle birlikte gezmek isterseniz de 12 €. Ama bir güne sığacak iki şey değil. Bir koltukta iki karpuz taşınmaz. Ya da sabahın köründe gidebilirsiniz. Bu arada müze 10'da açılıyordu sanırım.

      Güzel ve soğuk bir yürüyüş yapmak için de Tete d'Or Parkı'nı ziyaret etmek mümkün elbette.
Hem de sevgili sevgili pek de romantik olur bence.

Egzotik bitkileri bulabileceğimiz serayı gezmek de bir seçenek. Müze gibi yeminnen. Bi' de ısıırsınız accık iyi gelir:)

Daha da egzotikleşelim lütfen!

Bu da hala ananasın ağaçta yetiştiğini zannedenler için gelsin. Ben biliyordum kiiiii!!

Bunu ilk defa gördüm ve aşık oldum. Çinli olan bu arkadaşın adı (Verbenacees) Callicarpa Giraldii. Ama ben Mor Patlamış Mısır, diyorum kısaca ya da Ahmet, belli olmuyor.

Ve bütün kızlar toplanmış. Gün yapıyorlar. Burada da insanlar yapmaması gereken şeyler (hayvanlara yiyecek bir şeyler vermek gibi) yapıyor. Avrupa diye de insanlıklarını yitirmiş değiller yani.

"Gızlar gızlar geleeem miii? Yanaaanızdaaan öpeeem miii?"

"Ahh yine kaçırdımmm!"

Ne var Geyik de mi yapmayak!? Herkese bol geyikli günler ve yıllar dilerim. Geyiğiniz bol olsun.

27 Aralık 2014, Albertville




Yorumlar

  1. bizet Carmen diye gir google veya u tube o kostümün kullanıldığı opera mevcut..ben birazini izledim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de izledim müzede kıyafetin yanı başında videosu da oynatılıyordu.

      Sil

Yorum Gönder

Hı hı evet! Hımmm...Devam edin lütfen...hımm..

Popüler Yayınlar