Kim Bu Küçük Prens?

Not:Bu hafta bir değişiklik yapıp önce fransızca, sonra da eklemeler yapmış olduğum türkçe versiyonu paylaşacağım. Keyifle okumanızı, okurken öğrenmenizi, öğrenirken eğlenmenizi dilerim.

Le Petit Prince


      Le célèbre  écrivan Antoine de Saint- Exupéry est né en 1900. A l'âge de 9 ans, il acommencé à étudier au collège des Jésuites du Mans. Trois ans plus tard, il a volé pour la première fois de sa vie à l'aérodrome d'Ambérieu. Il a reussi son baccalauréat en 1917. Il a fait son servis militaire de 1921 à 1923 et il a obtenu son brevet de pilote. Sa nouvelle  "L'aviateur" a été publiée et S. Exupery a été recruté comme pilote pour l'Aèropostale en 1926. Un an plus tard il a été promu Chef d'escale à Cap Juby pour la Compagnie Générale Aéropostale. La même année "Courrier Sud" a été publié. Quatre ans après, il s'est marié. Vol de Nuit a été publié et il a reçu le Prix Fèmina. Trois ans après sa nommination comme pilote sur la ligne Marsaille- Alger, il a subi un accident d'avion dans le désert de Libyque en Egypte en 1935. Deux ans plus tard il a realisé un reportage en Espagne. "Terre des hommes", le livre qui a été publié en 1939, n'a pas seulement gagné le Grand Prix du Roman de l'Académie française mais a aussi eu un immense succès aux Etats-Unis donc un an plus tard Saint Exupery s'est installé a New York. "Pilote de Guerre" a été publié aux Etats-Unis et il a obtenu le National Book Award en 1942. L'année suivante Le Petit Prince a été publié aux Etats-Unis, puis il est redevenu pilote au sein du groupe de reconnaissance aérienne 2/33. Il est arrivé à Alger. En 31 Juillet 1944 il a effectué sa dernière mission et a disparu.

"En iyi yüreğiyle görebilir insan. Gözler asıl görmesi gerekeni görmez."

"Hayatınızın rüyalarınızı tüketmemesi için rüyalarınız hayatınızı tüketsin."

"Çocuklar büyük insanlara karşı hoş görülü olmalı." (Özellikle büyüklerin bazı şeyleri anlamada güçlük çektikleri zamanlarda)

"Eğer benim gezegenim dışında hiç bir yerde olmayan bir çiçek tanısaydım..."


Küçük Prens


      Bazı kitaplar vardır ki; her yaşa hitap eder. Sihirli bir el değmiş gibidir. Her okuduğumuzda hayatın başka bir yönünü daha keşfederiz. Hele bir de ince olup, okuması da kolay oldu mu tadından yenmez. İşte o kitaplardan biri Küçük Prens. Ve adını bir türlü hatırlayamadığımız yazarı; Antoine de Saint-Exupéry. Hayatımızı anlamlandıran kitaplardan birinin yazarının adını bir daha ki sefere yine hatırlayamayacak olsak da biraz kim olduğunu bilelim, öğrenelim istedim. Saint-Exupéry 1900 yılında doğmuş. Ayrıca hemşerimiz de. O bir Lyonnaise yani Lyonlu. Bu yüzden de hava alanımıza onun adı verilmesi çok yerinde yerinde bir karar olmuş.(St. Exupéry)

Bu da doğduğu ev.

9 yaşında ortaokula başlamış. Çocukken evlerinin yakınlarındaki hava alanındaki uçakları gizlice seyredermiş. Bir gün bir pilot onu uçağına almış ve böylece ilk uçuşunu 12 yaşında gerçekleştirmiş. 1917'de liseyi bitirmiş. Mimarlık fakültesini yarıda bırakarak 1921-1923 yılları arasında askerliğini yapmış ve pilotluk brövesini almış. Askerlikten sonra bir dönem kamyon satmaya çalışmış ama pek başarılı olamamış. 1926'da Toulouse ve Senegal arasında posta uçağı pilotluğuna başlamış ve ilk denemesi "L'aviateur" (Tayyareci) yayınlanmış.  Bir sene sonra Fas'ta yer alan Cap Juby bölge sorumluluğuna getirilmiş. 1929'da ilk romanı "Courrier Sud" (Güney Postası) yayınlanmış.

 Olay akışından ve kitap isimlerinden anlaşılacağı üzere adam kendi hayat hikayesini aktarıyormuş. 

1931 yılında yayınlanan Vol de Nuit (Gece Uçuşu) ona Fèmina ödülünü getirmiş.

 Paris'te evlenmiş.

 Oldukça önemli röportajlara imza atmış. 1934'te Viet Nam, 1935'te Moskova, 1936'da İspanya'da gerçekleştirdiği röportajlar, insani değerlere karşı fikirlerini beslemiş ve 1939'da yazacağı "Terre des Hommes" (İnsanların Dünyası) kitabına temel oluşturmuş. Bu kitap sadece Fransız Akademisi Roman Büyük Ödülü (Grand Prix du Roman l'Académie française) 'nü kazanmakla kalmayıp Amerika'da büyük yankı da uyandırmış. Bulursanız kaçırmayın, okuyun! Hatta birlikte okuyalım, bakalım neymiş, ne diyormuş.

      Bu arada 35 yaşındayken uçağı arızalanmış ve Mısır'daki Libyik çöllerine zorunlu iniş yapmış. Dört günlük zorlu çöl macerası sonunda bir bedevi tarafından bulunmuş. Bu sırada koyuun, koyuun çizmeliyim, diye sayıkladığı söylenir. (Burayı ben uydurdum; ama kitabımızın kahramanı Küçük Prens'in gerçek olmadığı anlamına da gelmez hani) Sağlık durumu elverişli olmamasına rağmen 2. Dünya Savaşı'nda görev aldmış. Fransa'nın yenilgisinden sonra New York'a yerleşmiş.

Kitabı Savaş Pilotu "Pilote de Guerre" 1942'de Milli Kitap Ödülü (National Book Award)'nü kazanmış. Adam ödüllere doyamamış resmen. Ve sonunda Küçük Prens'imiz 1943 yılında Amerika'da yayınlanmış. Sonrasında ülkesinin işgal altındaki durumunu hazmedemeyip pilot olarak Kuzey Afrika'da Almanlara karşı direnişe devam etmiş.

Son görevini gerçekleştirdiği uçağı F-5

31 Temmuz 1944'te Marsilya açıklarında son görevini gerçekleştirirken kaybolmuş. 2000 yılında uçağın enkazı balıkçılar tarafından bulunmuş. Hayata bakar mısınız? Rüya mı gerçek mi belli değil. Ama en azından bize hayal dünyasının bir ucunu ve kitaplarını miras bırakmış güzel insan.

      2014'te ölümünün 70. yılı dolayısıyla her yıl Lyon'da gerçekleşen Işık Festivali'nin ana kahramanı da Küçük Prens'ti. Ve biz de oradaydık. Hihihi:)

Işık Festivali için ayrıntılı bilgiyi burada
 http://parislikezban.blogspot.fr/2014/12/lyonda-yaplacaklar-gezilecekler.html ve
 http://parislikezban.blogspot.fr/2013/12/isk-festivali-la-fete-des-lumieres_8.html burada bulmanız mümkün.

      Ve aynı zamanda telif hakları kaybedildiği için Küçük Prens'in türlü varyasyonlarını bulmanız da 2014 yılından itibaren mümkün oldu.

İlgilenirseniz Küçük Prens'in resmi facebook sayfası:
 https://www.facebook.com/lepetitprinceofficiel?ref=ts&fref=ts

Minikler için Alsas'a bir de Küçük Prens Parkı yapmışlar.
 http://www.parcdupetitprince.com/

      Fransızların Avro'dan önce kullandıkları 50 Frank'ın üzerinde'de Küçük Prens ve Saint Exupéry varmış. Ve banknotların üzerinde gözle görülemeyecek küçüklükte alıntılar işliymiş.

Kitapta adı geçen Türk Profesör

Küçük Prens'e dair her şey o kadar sevimli ki...

Ya da değil.. Bilemiyorum:( Berkin...

     Le Monde gazetesinin 17000 Fransız üzerindeki araştırmalarının sonucu ortaya çıkan Yüzyılın 100 Kitabı Listesi'nde dördüncü sırada yer alan Küçük Prens dünyanın da en çok okunan ve en çok konuşulan kitaplarından biri hiç kuşkusuz.

(Listenin tamamı için

     210 dil ve lehçeye çevrilen kitabı okumadıysanız vay halinize yazıklar olsun, diyor ve sizi acilen kitabı okumaya davet ediyorum. Şaka bir yana okumadıysanız bu yazı size vesile olsun ve okuyun. Herkeslerden geri kalmayın e mi kuzucuklarım:)

24.05.2015, Lyon

Yorumlar

  1. Normalde blog yazılarına yorum yapmayı pek tercih etmiyorum ama buraya yazmak istedim. Küçük Prens'i onlarca defa okuyan ve hâlâ hakkında araştırma yapan biri olarak yazını çok beğendim. Çalışmalarının devamını bekliyorum, hayatta başarılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Birazcık olsun bir faydam olduysa size ne mutlu bana:) Bu motivasyonla bloguma yarım kaldığım yerden de devam ederim artık!

      Sil

Yorum Gönder

Hı hı evet! Hımmm...Devam edin lütfen...hımm..

Popüler Yayınlar